Sollicitatietips

Wat heb je nodig om succesvol te solliciteren en je te onderscheiden van je concurrenten? Hier vind je tips om goed voorbereid aan je zoektocht naar een uitdagende baan te beginnen.

Sollicitatietip 1: Sollicitatiebrief

Je wilt natuurlijk uitgenodigd worden voor een gesprek, waar je een goede indruk achterlaat. Het is belangrijk om een goede sollicitatiebrief te schrijven. In onze sollicitatietip zorgen we ervoor dat je goed beslagen ten ijs komt:

Maak je sterke punten duidelijk

Schrijf, aan de hand van je sterke punten, dat je geschikt bent voor de baan. Geef dat aan met voorbeelden: U vraagt om iemand die bestand is tegen stress. In mijn vorige functie was stress dagelijkse routine en zelfstandigheid een belangrijk onderdeel. Precies hierop werd ik goed beoordeeld.

Voldoe je niet aan alle eisen?

Als jouw kennis en ervaring niet 100 procent aansluit op de vacature, haak dan niet af maar kijk of je het kunt compenseren. Heb je een cursus gedaan die vergelijkbaar is? Schrijf dit dan op en laat weten wat je wel in huis hebt.

Motivatie onder woorden brengen

Wil je je onderscheiden van anderen, dan is je motivatie onder de aandacht brengen een meerwaarde ten opzichte van anderen. Wat maakt jou uniek? Wat is jouw meerwaarde? Vertel hier uitgebreid over.

Sollicitatietip 2: Voorbereiden van het proces

Solliciteren is om de leuke baan te krijgen, die je wilt. Het is ook uitdagen. Wat past bij mij en wat vind ik leuk om te doen. Het zal afhangen van eerder werkervaringen en van je opleiding.

Voorbereiding

Door je goed voor te bereiden op een sollicitatie, wordt je kans op het vinden van een leuke baan groter. De belangrijke vraag is, wat je wilt en wat zijn je mogelijkheden. Heb je een goed idee van? Het helpt om een begin te maken van een cv waarin staat wie je bent en wat je kunt. Je neemt op in je cv je persoonlijke gegevens, opleiding en werkervaring. Zie je een vacature waar je op wilt reageren, is een sollicitatiebrief of motivatie e-mail schrijven een pré. Je brief of motivatie mail samen met je cv zorgen ervoor dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek.

Sollicitatieproces

Het aanleveren van sollicitatiebrief en een cv behoren bij het sollicitatieproces. De bedoeling is dat je dankzij je brief en cv wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Je kunt laten zien wie je bent en wat je wilt gedurende zo’n gesprek. Kennismaking met je toekomstige medewerkers maak je ook gelijk met je bezoek aan het bedrijf. Je goed voorbereiden is een voorsprong in je sollicitatieproces. Je eerste indrukt is belangrijk om een sollicitatiegesprek goed te laten verlopen. Je vervolg voor een tweede gesprek. Meestal zijn er meerdere geschikte kandidaten. Het kan zijn dat je na je eerste gesprek al meteen de baan krijgt. De sollicitatietips helpen daarbij.

Sollicitatietip 3: Je kans vergroten bij je sollicitatiegesprek

Je hebt de baan gevonden waar je naar op zoek bent. Nu ga je solliciteren en dat is best uitdagend. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat je kans het grootst is? T-man wil je op weg helpen, hier volgen enkele praktische tips.

Je motivatiebrief en je cv

Jouw motivatiebrief en je cv zijn een persoonlijke visitekaartje en een belangrijk onderdeel van je sollicitatie. Een goed cv geeft een compleet beeld van wie je bent en wat je wilt. Zorg ervoor dat de belangrijkste zaken op de baan waarop je solliciteert erin zijn opgenomen. Je cv De woorden kort, bondig en overzichtelijk dragen bij dat je als eerste geselecteerd wordt.

Controleer op taalfouten

Onthoud dat je sollicitatie je eerste indruk van jou is. Taal- en spelfouten dragen daar niet aan bij dat de eerste indruk een goede is. Regelmatig worden er sollicitaties verzonden, waarin veel onnodige fouten in staan. Lees je cv en motivatie nog eens extra goed door of laat familie of bekenden eventueel meekijken. Immer twee mensen zien immers meer dan een.

Je sollicitatiegesprek

Het gaat goed je bent uitgenodigd voor een gesprek. Het is belangrijk om je gesprek goed voor te bereiden, verdiep je nog extra in de eisen en de wensen. Denk er over na welke vragen je kunt verwachten en antwoorden die je erop gaat geven. Denk er over na dat een sollicitatiegesprek ook voor jezelf een mogelijkheid is om te bepalen of de baan bij je past. Maak een notitie van de vraag die je wilt stellen, zo voorkom je dat je ze vergeet tijdens het gesprek.

Kleding

Kleding waarbij je comfortabel en zelfverzekerd in voelt en past bij de functie waarop je solliciteert, is een punt waar je niet vroeg genoeg mee kan beginnen. Het geeft je een voordeel. Voor een functie kan het betekenen dat je een spijkerbroek nodig is en voor een andere functie een pak. Zoek het uit!

Routebeschrijving

Zorg dat je de routebeschrijving vooraf controleert en wie je contactpersoon is. Het is voordeel als je een gesprek in gaat als je zeker weet dat je locatie en de afspraak op tijd kunt vinden.

Vragen?

T-MAN is er voor jou en al jouw vragen. Neem gerust contact met ons op!